dijous, 8 de novembre del 2007

Ara recordo aquelles tardes de dissabte que de ben petit aprofitava davant de la televisió. Ben d’hora vaig dominar el vídeo i tenir un poder quasi absolut de la programació d’un canal. Les pel·lícules de la Disney ocupaven el 100% de la programació, sí les de la Disney aquells clàssics que ha vist tantes i tantes persones. Alguns no volen admetre que les miraven per ells i ficaven al germà/cosí petit per excusa però quan s’és petit i ara i tot són pel·lícules que es fan mirar.


No han estat poques les ocasions en què la classe de castellà ha degenerat fins al punt d’acabar parlant de pel·lícules com “El Rey León”, la “Blancaneus” i tota la colla.


Es comentava que la Blancaneus era una aprofitada i malagraïda que esperava la més mínima ocasió per marxar amb un príncep ben plantat (d’aquests ja no en queden). O la història d’un Imperi i el seu jove emperador.


Aquestes pel·lícules han marcat a molta gent i una de les seves conseqüències és ni més ni menys que el famós logotip de la Apple. Aquella poma mossegada que surt a la pel·lícula Forrest Gump.


Aquí és on volia arribar. Com es relacionen aquestes dues entitats l’Apple i la Disney?


Per treure’n l’entrellat hauríem d’anar a l’any 1938 a Cambridge. Un jove matemàtic havia sortit entusiasmat del cinema després de veure una pel·lícula i per sobre de tot amb unes frases de la dolenta gravades a la ment “Sumerge la manzana en la pócima hirviente. Que rezume la muerte durmiente” Aquests són els versos que la bruixa de la Blancaneus recitava quan emmetzinava la poma que havia de donar el son etern a la més bella.


Es veu que aquest matemàtic va estar sempre obsessionat amb els verins fins que el 1954 va fer la seva última obra en vida; fou amarar una poma de cianur i clavar-li queixalada.


Hi ha qui deia que el logo del que us he parlat es va inspirar en la tràgica mort del pare de la computació moderna, Alan Mathison Turing, com tots recordareu és una poma mossegada pintada de colors que recorden a l’arc de Sant Martí. Cal recordar que Alan Turing era homosexual i que en aquells moment al Regne Unit era il·legal i considerat una malaltia mental.


Els directius de la Apple han afirmant més d’una vegada que és una al·legoria a la poma de Newton.


Què relaciona aquestes dues empreses? Doncs molt fàcil les mítiques llegendes urbanes.


PS: Perdoneu per la sequera dels últims dies.