divendres, 1 de febrer del 2008

Premis

Fa dies que no plou gaire i potser el clima m'ha encomanat la sequera i el més de gener ha estat el pitjor de tots des de setembre. Esperem que canvïi aviat en el dos sentits.

Normalment quan parlem de premis ens vénen al cap els Òscars (o els Razzies si els coneixeu), o els Darwin (que n'he de parlar sens falta), els Nobel i els no menys admirats IgNobel.

Avui però parlaré d'un altre premi que he descobert aquesta tarda navegant sense rumbe per Internet just després de deixar-me portar per una curiosa curiositat curiosa.

El passat 24 de gener l'Institut Americà de Física va anunciar els guanyadors del premi Dannie Heineman Prizes for Astrophysics and for Mathematical Physics.

Aquest premi es concedeix des de 1959 principalment a investigacions en física matemàtica i astrofísica i entre els guanyadors més destacats hi ha el primer: Murray Gell-Mann, Aage Bohr fill de Niels Bohr i Stephen Hawking.

El premi d'aquest any, el de 2008, ha anat a parar a Mitchell Feigenbaum i Andrew C. Fabian.

El primer dels dos l'ha rebut pels seus treballs en el Caos i el segon en els Rajos X. Ha estat el fet de veure la paraula caos que m'he encuriosit per la notícia fins al punt de llegir qui havia guanyat el premi.

No ha estat una sorpresa veure que el galardonat era Mitchell Feigenbaum. Possiblement no us sonarà massa, a mi tampoc em sonava fa 4 mesos.

Feigenbaum ha rebut el premi Per desenvolupar la teoria determinística del Caos, més concretament la universalitat de la duplicació del període, i per la gran incisió d'aquests descobriments per a la comprenció dels fenòmens físics no lineals.

Durant aquesta setmana miraré de parlar del la dupliciació del període.

Mitchell Feigenbaum va néixer el 1944 a Filadèlfia. Va estudiar al MIT i després va anar voltant per Virgínia, Cornell, Los Alamos...

Una de les figures més conegudes seves és el diagrama de Feigenbaum que representa l'evolució de la funció logística a mesura que es va variant el paràmetre r en el cas de la Wikipèdia.


El seu inesperat descobriment en la teoria escalar dels primers passos cap al Caos s'han estès en moltes direccions dins del món de les matemàtiques hi han situat els sistemes dinàmics en el camp de la física. Els seus treballs més recents són sobre fluids i diferents estudis sobre la visió. A la dècada dels 90 va treballar en cartografia i va ser el primer d'implementar les projeccions de Chebychev.

Ente els premis que ha rebut destaquen el Premi Lawrence un premi de la Fundació MacArthur i el Premi Wolf de Física.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Deu n'hi do, en Feigenbaum. Seria interessant que aquests premis tinguessin tant de premsa com els Oscar o les botes d'or dels futbolistes.

Salut!

J ha dit...

Es interessant el teu bloc. A veure si podem gaudir de més entrades com aquesta.

a reveure

Alasanid ha dit...

Omalaled: Tens raó tan de bo arrivessin a gaudir del mateix ressoò mediatic aquests i els que he comentat a l'escrit.

Joan: Gràcies, intentaré ser força actiu.

Alasanid ha dit...

Me n'oblidava. Benvingut a aquest bloc Joan.