divendres, 28 de març del 2008

Una subhasta inesperada

Seguiré el tema encetat amb l'últim post, ara escriuré sobre una història que em va colpir molt quan la vaig llegir i em va fer reflexionar sobre les accions i supersticions de l'espècie humana.

El missatge d'avui va sobre una subhasta va que tenir lloc a Dallas. No va ser una subhasta de les que ens tenen acostumats les pel·lícules en les que surten quadres i estàtues. Aquesta subhasta va ser un pèl peculiar per no dir estrambòtica.

La peça que va sortir més cara va ser una llista de control que feien servir els tripulants de l'Apollo10 principalment quan feien pràctiques al mòdul lunar. Aquest mòdul es va anomenar Snoopy. I es clar, que fiquin Snoopy a un mòdul lunar no passa desapercebut. El creador d'Snoopy, Charles Schulz, va fer un esboç d'un dels seus personatges a la llista que es va acabar subhastant. He parlat de la llista però per quan es va vendre?? Doncs ni més ni menys per 41.825 $.

És una d'aquelles compres que no tenen massa sentit, ja que una llista d'aquestes no la pots fer servir per a res a part d'utilitzar-la per poder presumir.

Un altre dels compradors va arribar a gastar-se 70.000 dòlars en un parell de compres: una pulsera amb onze medallons de plata que havia estat en diverses missions Apollo i un anell amb l'emblema de la família von Richthofen. Una família destacada alemanya amb Manfed von Richthofen com a descendent més destacat, el Baró Roig. És una família que en temes d'aviació també va tenir dos altres personatges destacats: Lothar von Richthofen, germà del Baró Roig i el Mariscal de Camp alemany Wolfram von Richthofen que és qui va dirigir el bombardeig de Guernica, el mariscal aquest era cosí llunyà del Baró.

La cosa no acaba aquí, el súmmum del malvaratament de diners potser és l'adquisició d'unes tenalles que es van utilitzar al mòdul lunar de l'Apollo16 per poc més de 33.000 dòlars mentre que els pegats que portava el trajo espacial d'en Buzz Aldrin van ser venuts per quasi 30.000 dòlars.

Però la bogeria té un límit o les butxaques una profunditat. La peca estrella de la subhasta va quedar per vendre, era una pala d'alumini d'uns 30 cm que es va fer servir per recollir pols lunar el 1971 amb l'Apollo14. El preu de sortida era de 161.325 dòlars.

Aquesta notícia és només una anècdota de com la NASA pot recuperar una petita part de les seves inversions gràcies a gent amb diners i sense massa sentit comú.