dijous, 4 de setembre del 2008

Globus

Durant l’estiu són molts els dies en què ens preguntem que com és que fa tanta calor. La resposta en molts casos la recordem de quan a l’escola ens parlaven de la calor.

Però la calor què és? És una energia que té a veure amb el moviment dels àtoms i molècules, aquesta és l’energia tèrmica.

Quan un cos, qualsevol cosa que us pugueu imaginar, està a una temperatura diferent que el seu entorn o altres cossos la transferència va de calent a fred fins que s’arriba a un equilibri. Si repesquem algunes nocions de primària o ESO sabrem que aquesta transferència pot ser la conducció, la convecció i la radicació o una combinació, clar.

A grans trets la conducció es produeix quan en la transmissió hi ha contacte directe i per vibracions les partícules es transmeten la calor. En la convecció, que es produeix en fluids, al guanyar temperatura una part del fluid disminueix la seva densitat i ascendeix de tal manera que la part freda es situa a la part inferior. Si la font de calor es troba a la part inferior, com en una olla, es poden crear corrents. I per acabar la radiació és un fenomen que es produeix a distància, com passa amb les bombetes.

I això de què serveix? Aparentment de no massa cosa en la nostra vida diària però només cal dir que no tots els materials es comporten igual, n’hi ha que condueixen millor i d’altres que ha d’absorbir més energia per assolir la mateixa temperatura. Jugant amb això podem fer diferents experiments i n’hi ha un que m’agrada especialment.





I doncs, què passa? La resposta es troba en els dos materials de l’interior del globus. En el blanc hi ha aire i al blau aigua. El que ha passat és que l’aigua ha absorbit la calor que la flama donava al plàstic. D’aquesta manera la temperatura del plàstic només ha pujat lleugerament. En el cas de l’aire, entre que és un gas (hi ha menys partícules a l’interior del globus) i que no és tan bon conductor tèrmic com l’aigua el plàstic s’ha escalfat massa i ha acabat rebentant.

Per tant ja ho sabeu, un globus podria anar bé per escalfar la sopa si un dia no teniu res millor.

4 comentaris:

Laia ha dit...

ostres, que senzill i alhora molt gràfic! Que xul·lo. :D

(per cert... m'ha fet gràcia el teu perfil del canal de youtube!)

Alasanid ha dit...

Per aquests experiments és el que busco coses facils de fer i per a tothom. Jo tampoc tinc ni un laboratori ni de tot! (llàstima)

Ara em faràs mirar què hi vaig escriure... jaja

Anònim ha dit...

Ara ja veig què feies! Mentre un voltava pel món un altre arenyenc feia això :P

Aquest físic precoç que tot just vol avançar matèria abans de començar. Company, cautela que els globus seran glòria amb el què arribaràs a posar en pràctica. Quina por, tanmateix!

Una abraçada

Alasanid ha dit...

Uix no... quan tu eres a la part de dalt del globus un servidor passava calor i suava...

Aniré amb compte de no tocar res perillós de moment.