dilluns, 20 de juliol del 2009

The Eagle has landed

Avui per celebrar el 40è aniversari de l'arribada d'un ésser humà a la Lluna penjo aquest escrit extret de Gamàtica extraterrèstre.

A les 15:17 (hora a Houston) del 20 de juliol de 1969, el modul lunar Eagle es posa damunt de la superfície de la lluna.

Després de quatre dies de viatge i completada la tretzena orbita lunar, el LM amb Armstrong i Aldrin s'havia separat del CM i havia començat la maniobra de descens. Funcionant el LM amb el programa 64 de pilotatge, des de Houston l'Oficial de Guia comunica al Director de Vol que van massa ràpids i per tant passen de llarg el lloc previst d'aterratge, a més, els astronautes se n'adonen de que l'ordinador els porta directes cap a un gran crater d'on no n'hagessen sortit mai. Armstrong canvia al programa 66, semiautomàtic que li permet el control del moviment de translació lateral del LM. Aldrin va llegint i informant de la situació i reserva de combustible, mentre el LM perd altura i el comandant cerca un lloc segur per posar la nau...






Podeu veure al youtube el vídeo del moment. Tot i que jo prefereixo la recreació feta per a la mini-serie de tv "From the Eart to the Moon", d'on he tret la idea per tractar aquest tema.

La comunicació amb el Centre de Control de Missió situat al Centre Espacial de Houston es feia de manera procedimentada, tal com havia demostrat la experiència en anteriors missions. Cadascun del oficials de vol del centre reportaven al Director de Vol FLIGHT, mai parlaven directament amb els astronautes, de fet ni tan sols ho feia el director doncs aquest paper estava reservat pel Capsule Comunicater CAPCOM. Aquests eren companys astronautes, normalment la tripulació de reserva, ja que la NASA creia que un altre astronauta podria entendre i interpretar millor les situacions, doncs recordem que era de vital importància una bona entesa en moments de molta tensió i amb gran quantitat de dades a comunicar.

Ja des d'un bon principi la NASA va adonar-se'n que era impossible pilotar aquestes naus sense l'ajuda d'ordinadors amb programes informàtics que controlessin les infinites variables que comporta el pilotatge a l'espai. Això avui pot semblar fàcil de entendre, però penseu que el vostre telefon mòbil té una capacitat de calcul superior a l'ordinador del LM que va anar a la lluna. Això sí, aquells no varen fallar mai.

1 comentari:

J ha dit...

Celebro que el post t'hagi agradat el suficient com per referenciar-me.

Salut.