dimecres, 4 de novembre del 2009

Sheldon Lee Glashow

Com vaig comentar fa uns dies el mes de juny passat Sheldon Lee Glashow va visitar el notre país i va ser el principal protagonista d'una conferència a la facultat de Física de la Universitat de Barcelona. Fa uns anys ja va concedir una entrevista a la Vanguardia que podeu consultar a la seva hemeroteca.

Com ja he dit Lee Glashow va impartir una conferència que duia per títol: Neutrinos,Very Special Relativity... La conferència va ser, naturalment, en anglès.

Per part meva no exposaré en detall la conferència. Primer perquè no sóc en Glashow i segon perquè no recordo massa com va anar. De totes maneres, si hi podeu aportar o corregir coses ho agraïré.

Una de les coses que es va notar de seguida és que el Dr. Glashow havia fet moltes conferències i parlat en públic. Per trencar el gel en va tenir prou fent un cop d'ull al voltant, i trobat un logo de la universitat, la broma va trigar poc a arribar: "Jo vinc de lluny, de la Boston University, i he acabat a una altra universitat que també es diu UB..."

Al llarg de la conferència es van sentir altres frases amb un toc humorístic i apel·lant a certes qualitats dels físics. Tampoc van faltar les crítiques (dures) als qui segons ell no van pel camí correcte en el cas dels neutrins.

Com es dedueix del títol (tot i no ser trivial) la conferència va estar dedicada a dos grans temes, a la Very Special Relativity (VSR) (Relativitat Molt Especial) i als neutrins.

S'ha trobat que, si s'ignora la gravetat, la Teoria Especial de la Relativitat juntament amb un parell de simetries (les de Lorenz i Poincaré) és capaç de descriure l'espai-temps. Per la seva banda, un parell de físics Andrew Cohen i Sheldon Glashow, van adonar-se que hi havia una alternativa més simple.

Sheldon Glashow diu que des de sempre ha buscat apropar-se a la física d'una manera simple, amb simetries i petites matrius i una vegada ho ha fet. En l'article publicat el 2006 Cohen i Glashow anunciaven que hi ha subgrups del grup de Lorenz que impliquen la Teoria Especial de la Relativitat, és a dir que amb menys cosa també es podia explicar i a més a més pot portar a altres conseqüències (o si més no deuen ser més fàcils de veure).

I per altra banda tenim els neutrins.

Fa més de 70 hi havia molts problemes a la física de partícules (ara també) i un d'ells és que no sortien els número en determinats processos nuclears i per tal que quadressin els números Wolfgang Pauli es va inventar els neutrins (inicialment anomenats neutrons però amb la descoberta del neutró Enrico Fermi va rebatejar els neutrons de Pauli amb el nom de neutrins). Aquestes partícules van ser detectades per primera vegada 26 anys després.

Amb els anys s'han constatat una sèrie de característiques dels neutrins, segons sembla són sempre esquerrans (altra vegada els físics juguen amb paraules normals). Per dir-ho de manera entenedora (i poc acurada) quan un neutrí (esquerrà) se'ns apropa gira en sentit antihorari (es a dir la direcció de l'espin és la mateixa que la de la velocitat però en sentit contrari).

A més a més només les partúclues que no tenen massa poden ser dretanes o esquerranes mentre que les altres són ambidextres. I com no podia ser d'altra manera i per acabar-ho d'embolicar els neutrins tenen massa i fins al moment només se n'han vist d'esquerrans.

I què tenen a veure aquests dos temes?? La veritat sembla que poc però Cohen i Glashow apuntaven que la VSR podria ser una molt bona eina per la física dels neutrins i que fins i tot podria donar una explicació a la massa dels neutrins cosa que de moment porta molts problemes.


Després de la conferència si hi ha una cosa que em va quedar força clara és que la física teòrica de que es fa avui en dia sembla que sigui d'un altre món.

Fa cosa d'un any vaig sentir que en Dan feia servir una paraula que em va passar pel cap el dia de la conferència i ara a l'escriure això: física dura.

2 comentaris:

Asimetrich ha dit...

coi, i tan dura aquesta física. No obstant, explicat així com ho has fet, el tema es fa molt més fàcil d'assimilar. La divulgació, aquest gran invent ... :-)

Alasanid ha dit...

La veritat és que va valdre la pena anar a la conferència. I sí, la física que es fa ara fa servir unes matemàtiques que no ja no són a l'abast de tothom, per això lo de dura.

Un bon invent que encara no controlo massa.